Centrum voor geestelijke gezondheidszorg

Belangrijke mededeling

Klik hier voor de belangrijke mededeling over vergoedingen 2019.

Vergoeding en kosten

Belangrijke mededeling over vergoedingen 2019

Wij hebben op dit moment nog geen overeenstemming over budgetafspraken voor 2019 met Menzis, onze grootste zorgverzekeraar. Als we er met hen niet uitkomen blijft het waarschijnlijk in de toekomst niet haalbaar om de eigen bijdragen van cliënten voor onze rekening te nemen. 

De enige manier om zeker te zijn van een volledige vergoeding (wel met jaarlijks eigen risico) over heel 2019 is als u kiest voor een restitutiepolis. Deze vrije artsenkeuze is duurder, bij volledige vrij keuze vanaf 116,30 euro per maand. Maar dan krijg je bij alle zorgaanbieders altijd alle wettelijk vergoede zorg vergoed.

Vanzelfsprekend zullen wij nooit een eigen bijdrage bij u in rekening brengen bij de behandelingen die al lopen. Wij zullen het vooraf met u bespreken mocht dit voor vervolgbehandelingen aan de orde komen in 2019.

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met Annemarie van Harn, leidinggevende. 0646220060 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DBC

Behandeling van volwassenen binnen de geestelijke gezondheidszorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar, ongeacht het eigen risico. U hoeft alleen eigen risico te betalen als dit nog niet verbruikt is. Het eigen risico staat op het polisblad van uw zorgverzekering.

De kosten die wij in rekening brengen voor uw behandeling zijn gebaseerd op de Diagnose Behandel Combinatie (DBC). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hiervoor bedragen vastgesteld, afhankelijk van het soort behandeling, de  - directe en indirecte - duur van de behandeling en de diagnose. Een DBC duurt maximaal één jaar. Als u na het eerste DBC nog verdere behandeling nodig heeft, wordt een vervolg-DBC geopend. Als deze DBC start in een nieuw kalenderjaar, betekent dat dat er opnieuw aanspraak wordt gedaan op het eigen risico.

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ

In Nederland en bij GGZ Centrum Wageningen wordt onderscheid gemaakt tussen Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ. De manier van vergoeden is afhankelijk van het soort zorg dat u krijgt. Binnen de Generalistische Basis GGZ bestaat de behandeling uit enkele korte blokken. Na ieder blok gaat er een factuur naar uw zorgverzekeraar. Binnen de SGGZ wordt er minder vaak gefactureerd. Na maximaal een jaar wordt een factuur gestuurd naar de zorgverzekeraar, of eerder als de behandeling eerder is voltooid.

Gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg

Zorgverzekeraars maken onderscheid tussen gecontracteerde zorg en niet-gecontracteerde zorg. Gecontracteerde zorg houdt in dat er afspraken zijn gemaakt tussen ons en de zorgverzekeraar en dat we gebonden zijn aan een jaarlijks budget. Niet-gecontracteerde zorg houdt in dat er geen afspraken zijn gemaakt tussen ons en de zorgverzekeraar.

In de lijst hieronder kunt u zien of u verzekerd bent bij een gecontracteerde of niet-gecontracteerde zorgverzekeraar.

Gecontracteerde zorg 2018

 • Menzis: Anderzorg, Hema, PMA, Menzis
 • DSW: Stad Holland, In Twente, DSW
 • Zorg en Zekerheid: ANVZ, Zorg en Zekerheid
 • ENO: Salland, ZorgDirect
 • ONVZ: PNOzorg, VvAA, ONVZ
 • CZ (in geval van GBGGZ): Ohra, CZdirect.nl, Delta Lloyd, CZ

Niet-gecontracteerde zorg 2018

 • Achmea: FBTO, Avero Achmea, De Friesland, Zilveren Kruis, Pro Life, OZF, Interpolis, Zilveren Kruis
 • VGZ: Univé, Bewuzt, IZZ, IZA, zekur.nl, UMC, united consumers, VGZ
 • ASR: Ditzo, De Amersfoortse
 • IptiQ: Promovendum, National Academic, Besure
 • CZ (in geval van SGGZ): Ohra, CZdirect.nl, Delta Lloyd, CZ

Eigen risico

We kunnen bij bijna alle zorgverzekeraars rechtstreeks declareren. U hoeft de factuur niet voor te schieten. Wij dienen de factuur in, de zorgverzekeraar betaalt aan ons uit. Zo nodig vragen we u een akte van cessie te tekenen, waarmee u ons akkoord geeft de verrekening van de zorg met uw zorgverzekeraar af te handelen.

Als er nog eigen risico open staat, dan wordt dit apart met u afgehandeld. In het geval van gecontracteerde zorg via uw zorgverzekeraar. In het geval van niet gecontracteerde zorg verrekenen wij dit eigen risico rechtstreeks met u.

Het niet vergoede deel

Bij niet gecontracteerde zijn er geen afspraken gemaakt tussen ons en de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar keert daarom vaak minder uit, zodat er een niet vergoed deel overblijft. Dit niet vergoede deel dragen wij tot en met 2018. Per 2019 draagt u als cliënt deze kosten zelf. Hierover volgt in de loop van 2018 meer informatie.

Als u vragen heeft rondom de vergoeding kunt u contact opnemen met Annemarie van Harn.