Behandeling volwassenen

Vergoeding en kosten

DBC

Behandeling van volwassenen binnen de geestelijke gezondheidszorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar, ongeacht het eigen risico. U hoeft alleen eigen risico te betalen als dit nog niet verbruikt is. Het eigen risico staat op het polisblad van uw zorgverzekering.

De kosten die wij in rekening brengen voor uw behandeling zijn gebaseerd op de Diagnose Behandel Combinatie (DBC). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hiervoor bedragen vastgesteld, afhankelijk van het soort behandeling, de  - directe en indirecte - duur van de behandeling en de diagnose. Een DBC duurt maximaal één jaar. Als u na het eerste DBC nog verdere behandeling nodig heeft, wordt een vervolg-DBC geopend. Als deze DBC start in een nieuw kalenderjaar, betekent dat dat er opnieuw aanspraak wordt gedaan op het eigen risico.

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ

In Nederland en bij GGZ Centrum Wageningen wordt onderscheid gemaakt tussen Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ. De manier van vergoeden is afhankelijk van het soort zorg dat u krijgt. Binnen de Generalistische Basis GGZ bestaat de behandeling uit enkele korte blokken. Na ieder blok gaat er een factuur naar uw zorgverzekeraar. Binnen de SGGZ wordt er minder vaak gefactureerd. Na maximaal een jaar wordt een factuur gestuurd naar de zorgverzekeraar, of eerder als de behandeling eerder is voltooid.

Gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg

Zorgverzekeraars maken onderscheid tussen gecontracteerde zorg en niet-gecontracteerde zorg. Gecontracteerde zorg houdt in dat er afspraken zijn gemaakt tussen ons en de zorgverzekeraar en dat we gebonden zijn aan een jaarlijks budget. Niet-gecontracteerde zorg houdt in dat er geen afspraken zijn gemaakt tussen ons en de zorgverzekeraar.

In de lijst hieronder kunt u zien of u verzekerd bent bij een gecontracteerde of niet-gecontracteerde zorgverzekeraar.

Gecontracteerde zorg 2021

We zijn als instelling nu bezig met de contractaanvragen 2021. Ook bij VGZ kunnen we dit jaar een contractaanvraag doen. Eind november verwachten we definitief duidelijkheid hier over.

Gecontracteerde zorg 2020

 • Menzis: Anderzorg, Menzis, Hema, PMA (nog in overleg) 
 • DSW: Stad Holland, In Twente, DSW
 • ASR: Ditzo, De Amersfoortse
 • Zorg en Zekerheid: AZVZ, Zorg en Zekerheid
 • ENO: Salland, ZorgDirect
 • ONZV: PNO Zorg, VvAA, ONVZ
 • CZ: Ohra, JustCZ, Nationale Nederlanden, CZ (nog in overleg) 
 • Achmea: FBTO, Avero Achmea, De Friesland, Zilveren Kruis, Pro Life, OZF, Interpolis, Zilveren Kruis
 • IptiQ: Promovendum, National Academic, Besure

Niet gecontracteerde zorg 2020

 • VGZ: Univé, Bewuzt, IZZ, IZA, zekur.nl, UMC, united consumers, VGZ

Eigen bijdrage 

VGZ heeft voor 2020 vastgesteld dat ze voldoende GGZ zorg hebben ingekocht in de regio en weigeren een contract met ons. Zij verwijzen u naar collega ggz instellingen in de regio. U kunt hiervoor contact opnemen met het team Zorgadvies en Bemiddeling van VGZ, telefoonnummer 088-1311611.

Mocht u toch bij ons in behandeling willen, dan is er bij de meeste polissen sprake van een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is maximaal 30 procent. Een specialistische behandeling kost gemiddeld 2500 euro. 

Eigen risico

Het jaarlijks eigen risico wordt aangesproken als u bij ons in behandeling bent en als dit nog niet gebruikt is voor andere gespecialiseerde gezondheidszorg. 

Als u langer dan een jaar in behandeling bent, wordt ook voor het volgende jaar het jaarlijkse eigen risico gevraagd. 

Als u vragen heeft rondom de kosten en vergoeding kunt u contact opnemen met Annemarie van Harn.

 • Uitgebreide en zorgvuldige intake

 • Keuze uit verschillende behandelmogelijkheden

 • Open en vriendelijke sfeer op basis van gelijkwaardigheid

 • Samen geven wij uw behandeling vorm

Inloopuur

Wij verzorgen elke werkdag tussen 9:00 en 10:00 uur een inloopuur. U kunt altijd binnenlopen of bellen. Wij denken graag met u mee.

Heeft u een verwijsbrief? Neemt u die dan gelijk mee naar het inloopuur.

GGZ Centrum Wageningen

Generaal Foulkesweg 28
6703 BS Wageningen
Fax 0317-358265

Kwaliteitsstatuut

8,2 (CQ-index 2019)

Bejegening: 4,76

Samen beslissen: 3,58

Uitvoering behandeling: 4,16