Nieuws en achtergrond

  • HOME
  • Nieuws
  • Herstelcafé: luisterend oor en begrip

Herstelcafé: luisterend oor en begrip

In het wijkhuis in de Nude organiseren Suzanne Koperberg en Harold Fieren een zogenaamd herstelcafé voor mensen, die psychisch wel een flinke steun kunnen gebruiken. Dat is om de twee weken op vrijdagmiddag van 13.30u tot 15.30u.

Artikel in Stad Wageningen van 26 januari 2021 - Door Jan Boer 

WAGENINGEN - De twee zijn ervaringsdeskundigen, die hun kennis graag willen delen met mensen, die op de een of andere manier met psychische problemen te maken hebben. “We zetten onze ervaring graag in om anderen te helpen weer in hun kracht te komen staan. Mensen moeten weer de regie kunnen krijgen over hun eigen leven. Ik weet wat het is om in de problemen te komen”, zegt Harold Fieren.

Harold Fieren

Harold Fieren: "Het herstelcafé kan en wil een brug slaan tussen cliënt en hulpverlener" (foto Jan Boer)

Vroeger maakte hij zelf een levensontwrichtende ervaring mee: een psychose. Voor de persoon die zoiets beleeft zijn deze ervaringen levensecht en bedreigend.”Dat heeft me flink psychisch in de problemen gebracht. Je bent dan helemaal uit de realiteit met vreemde gedachten in je hoofd. Ik ben er goed van hersteld. Zelf ben ik er met goede hulp helemaal uitgekomen”, zegt Harold. Zijn levenservaring wil hij nu omzetten in het helpen van anderen, daarvoor volgt hij nu een opleiding. “Wij kunnen met de mensen, die hier komen, meevoelen, meedenken. Dan kunnen we een brug slaan tussen de cliënt en de professionele hulpverlener.

Er is nergens een geschikte plek in Wageningen waar je met gelijkgestemden samen kunt zijn, onafhankelijk van professionals. Waar kun je delen, waar kun je hints geven?” Bij het herstelcafé kan er laagdrempelig gedeeld worden met een kop koffie of thee, terwijl het voornemen is om met elkaar een lunch samen te stellen en samen te eten. Fieren verduidelijkt: “In Wageningen heb je wel wat instellingen, maar mensen, die depressief zijn en niet in de hulpverlening zitten en die tegen psychische problemen aanlopen, kunnen hier bij ons volop terecht. We zijn er in juni voorzichtig mee gestart; er bleek behoefte aan te bestaan. Nu kunnen in deze coronatijd ongeveer drie personen op een middag ontvangen. Als de pandemie achter de rug is, kunnen er acht tot tien mensen langskomen.

De GGZ is enthousiast over ons initiatief; we vullen elkaar uitstekend aan”. Fieren volgt op dit moment een opleiding (sociaal begeleider) om vanuit zijn ervaringsdeskundigheid gericht geschoold te worden in het begeleiden van mensen, die de regie over hun leven even helemaal kwijt zijn. “GGZ en Solidez kijken met ons mee. Het is geen pamperen wat we doen. De mensen zijn op een gegeven moment weer zover, dat ze bij ons vertrekken om professionele hulp te zoeken of omdat men zijn stuur weer in handen heeft. We willen de mensen zo snel mogelijk in hun kracht zetten.

Nee, er zijn geen kosten aan verbonden. We zien nu al de waarde van het herstelcafé. De mensen mogen niet verstarren in hun problemen. Nee, hier is geen sprake van een diagnose of stigma, alleen een goed luisterend oor en begrip. Ja, de ander mag van ons de vruchten plukken”.

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het Huis van de wijk Nude, tel. 0317-419171. 

Inloopuur

Wij verzorgen dinsdag t/m vrijdag tussen 9:00 en 10:00 uur een inloopuur. U kunt altijd binnenlopen of bellen. Wij denken graag met u mee.

Heeft u een verwijsbrief? Neemt u die dan gelijk mee naar het inloopuur.

GGZ Centrum Wageningen

Generaal Foulkesweg 28 
6703 BS Wageningen

Tel 0317-413 901
(tussen 8:30 en 12:00 uur
en 14.00 en 16.00 uur)

Of stuur een email naar:
receptie@ggzwageningen.nl

Kwaliteitsstatuut

7,3 (CQ-index 2021)

Bejegening: 4,5

Samen beslissen: 4,2

Uitvoering behandeling: 3,6

© - GGZ Centrum Wageningen - Webdesign: Buro Blûn