Centrum voor geestelijke gezondheidszorg

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek en diagnose

Voor scholen en instanties als de Sociale Dienst of het UWV doet GGZ Centrum Wageningen onderzoek naar ADHD, autisme, intelligentie of persoonlijkheidsonderzoek. 

AANMELDEN

Onderzoeken

Ieder onderzoek is op een andere manier opgebouwd en begint met een korte kennismaking van ongeveer een half uur.

Algemeen diagnostisch onderzoek

Een algemeen diagnostisch onderzoek wordt uitgevoerd als nog niet duidelijk is wat er precies aan de hand is. Het onderzoek bestaat uit een aantal gesprekken. TIjdens de gesprekken komen de problematiek en omstandigheden uitgebreid aan bod. Een algemeen diagnostisch onderzoek duurt ongeveer drie uur.

Intelligentieonderzoek

Het afnemen van een intelligentieonderzoek duurt maximaal zo’n drie uur. Na de test verwerkt de onderzoeker de scores in een verslag. Dit duurt zo’n twee uur. Het afsluitende gesprek duurt ongeveer een uur. Tijdens het gesprek worden de uitslagen uitgelegd en besproken. Het verslag kan hierna mee naar huis genomen worden. Een intelligentieonderzoek kan meestal binnen een maand gestart en afgerond worden.

Persoonlijkheidsonderzoek

Het afnemen van een persoonlijkheidsonderzoek bestaat uit het invullen van een aantal vragenlijsten achter de computer. Dit duurt zo’n drie uur. De onderzoeker maakt op basis van de testen een verslag. Dit duurt zo’n twee uur. Ook kan een interview onderdeel van het onderzoek zijn. Het interview duurt anderhalf uur en het maken van het verslag vervolgens nog een half uur. Tijdens het afsluitende gesprek van ongeveer een uur worden de uitslagen uitgelegd en besproken. Het verslag kan hierna mee naar huis worden genomen. Het persoonlijkheidsonderzoek kan meestal binnen een maand gestart en afgerond worden.

ADHD-onderzoek

Een ADHD-onderzoek begint met het invullen van een aantal korte vragenlijsten, die ongeveer een uur tijd in beslag nemen. Vervolgens wordt een afspraak ingepland voor een interview met de onderzochte en een of beide ouders van zo’n twee uur. De onderzoeker verwerkt scores en het interview in een verslag. Dit duurt zo'n twee uur. Als het nodig is, kunnen er aanvullende tests worden gemaakt. Tijdens het afsluitende gesprek van ongeveer een uur worden de uitslagen uitgelegd en besproken. Het verslag kan hierna mee naar huis genomen worden. Het ADHD-onderzoek kan meestal binnen zes weken gestart en afgerond worden.

Autismeonderzoek

Het autismeonderzoek begint met het invullen van een aantal korte vragenlijsten door de onderzochte. Dit duurt maximaal een uur. Bij het onderzoek worden altijd de ouders betrokken. Een of beide ouders vult een uitgebreide vragenlijst in over de ontwikkeling van de onderzochte. Dit duurt ongeveer een uur en wordt gevolgd door een uitgebreid interview van zo’n twee uur. Het uitwerken van het interview en het maken van het verslag neemt zo’n vier uur in beslag. Als het nodig is, worden nog een aantal aanvullende vragen gesteld. Is er genoeg informatie om het onderzoek af te ronden, dan wordt een adviesgesprek ingepland van ongeveer een uur. Tijdens dit gesprek worden de uitkomsten van het onderzoek uitgebreid besproken. Het verslag kan hierna mee naar huis genomen worden. Het autismeonderzoek kan meestal binnen twee maanden gestart en afgerond worden.